August 9, 2015

Arbeta hemifrån

Ta kontrollen och arbeta hemifrån

Det är en dröm för många att kunna arbeta hemifrån. Online-jobb öppnar upp en värld av möjligheter och vill du arbeta hemifrån så bestämmer du oftast dina dagar och timmar själv. Vare sig man har småbarn, har en funktionsnedsättning eller gillar att resa runt så är online-jobb svåra att överträffa. Jag har själv jobbat som frilansare, studerat utomlands-på distans och numera fokuserar jag 100% på att arbeta hemifrån från min lägenhet i Sydostasien.

Det är absolut inte glammigt att jobba online men personligen tycker jag att fördelarna överträffar nackdelarna. Jag kan t.ex. lyssna på min musik, ta privata samtal eller ta en halvtimmes kaffepaus om jag så önskar. Detsamma gäller för sovmorgon eller de dagar som jag känner för att ta “semester”. Å andra sidan arbetar jag vissa dagar från morgon till kväll och gillar man att ha massa människor runtomkring sig kanske man ska överväga om det är värt mödan att arbeta hemifrån då det kan bli ganska ensamt.


bo utomlands jobba online arbeta utomlands


Vad ska man tänka på när man arbetar online? En snabb guide

När man arbetar hemifrån och på nätet är det viktigt att man har ett klart mål och strukturerar upp dagen. Att ha en arbetsplats som är rogivande är ett måste för att slippa bli störd och kunna effektivisera sina resultat. Ofta får man en fast betalning och ju snabbare man kan avsluta projektet desto bättre blir betalningen. Detta får självklart inte gå ut över arbetets kvalité. Man vill kunna leverera högkvalitativa resultat så fort som möjligt – hur gör man det?

 • Klara instruktioner.
  Det är svårt att göra ett bra arbete om det inte finns någon definition på vad ett bra arbete är. Om det är något du undrar över – fråga arbetsgivaren. Om det är något du inte förstår – fråga igen. Det ligger i bådas intresse att ni båda förstår arbetet som skall göras. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
 • Hitta ditt flow.
  För att effektivt kunna arbeta hemifrån och tjäna bra krävs det att du hittar ditt flow. Det är vad vi kallar den stunden då det känns som att kroppen eller sinnet arbetar år dig och orden tycks komma naturligt. Med lite erfarenhet kommer du att bli medveten om vad du behöver för att hitta ditt flow. Kanske är det att vara ordentligt utvilad innan du sätter igång, kanske behöver du hindra dig själv från att slösa tid på internet? Personligen föredrar jag att arbeta på morgonen och gärna med en stor kopp kaffe vid min sida.
 • Ta arbetet på allvar.
  Ibland kan det kännas mindre allvarligt att arbeta hemifrån eftersom man slipper klädkoder (eller kläder helt och håller) samtidigt som ingen väcker en på morgonen eller ständigt granskar ens effektivitet. Vissa tolkar det som att man kan slappna av och ta mindre ansvar. Sanningen är det motsatta. Det finns mängder som vill arbeta hemifrån och det är viktigt att ditt namn och arbete blir synonymt med hög kvalité. Ditt nuvarande projekt kanske känns irrelevant eller är lågavlönat? Genom att visa att du alltid tar ditt arbete seriöst visar du att du är redo för större projekt (som betalar mer).

Låter det intressant och som något du skulle kunna tänka dig testa på? Det finns ett stort antal aktörer och jag kan hjälpa dig komma i kontakt med folk som behöver skribenter och därmed möjliggöra ett helt nytt liv som digital nomad. Skicka iväg ett mail så berättar jag mer!


OBS. Sedan det är många som kontaktar mig genom kommentatorfälten blandas många ihop med spam och hamnar fel. För att få tillgång till mailadressen och introduktion, vänligen kontakta mig genom min facebooksida: MatiasAndres – Travel & Writing


Fotocred: Michael Wilson

Sharing is caring!

15 thoughts on “Arbeta hemifrån

 • Hej!

  Var lite nyfiken på skribent jobbet/jobben du skriver om. Hade något liknande tror jag under tiden jag bodde på Malta.
  Är det bara fakta texter det handlar om eller?

  Får betalt per ord osv?

  Mvh, Simon.

 • Hej Matias!

  Jag hittade hit via ditt inlägg i Svenska Resebloggars Facebookgrupp. Jättekul att du vill vara med och dela dina intryck från resor och som bofast utomlands! Jag är skälj också frilansare inom kommunikation och översättning, har bott/jobbat utomlands men satsar nu på mitt eget “hemifrån” Sverige. Inom cituationstecken då hemma är där hatten är, du vet… som just nu råkar vara Örebro!

  Hur som helst, jag blev nyfiken på vad du jobbar med – rent konkret. Du skriver att du har kontakt med aktörer som söker skribenter, och som frilansare är jag ju alltid öppen för nya samarbeten. Hör gärna av dig om något sådant dyker upp!

  Hälsningar Sanna Rosell

 • Hej! Skicka gärna mig lite info också om ….ja…just om du har något att tipsa om vad gäller “arbete hemifrån”. Är snart arbetslös och har ingen försörjning i fattiga Grekland.. Mvh Anita

 • Hej!
  Kan du vara så snäll å skicka över råd som gör att jag får råd att överleva på enbart bokstavskombinationer, bilder och sardiner.!? Är dock inget snille vad gäller det digitala, men ord tror jag att jag har som är flexibla efter sin förmåga , att hjälpa den som bara är inställd på att låta mig våga. Mvh

 • Hej!
  Såg denna länk och jag är ju också frilansande reseskribent och fotograf. Finns det folk som söker skribenter/fotografer är det ju jätteintressant att höra om. Om du har några tips får du gärna skicka dem så tar jag gärna kontakt med dem jag kan tillföra något till.
  Hur är det i Asien nu/ vart bor du numera?
  Katarina

 • Hejsan!
  Då har även jag hamnat fint här på din sida och liksom övriga ovan är jag väldigt intresserad av din information och dina tips kopplat till rubriken på det här inlägget :) Tusen tack på förhand!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *