2017: Inget demokratiskt val i Thailand – igen

Thailand har fortfarande inte hållit något val trots att man lovat det sedan 2014


val i Thailand demokrati buddha www.MatiasAndres.com Matias Andres


Det blir inget demokratiskt val i Thailand under 2017, det meddelade bland annat Sveriges Radio efter rapporter från en av medlemmarna från det handplockade parlamentet. Valet har skjutits fram ett stort antal gånger och trots att ledaren för militären Prauyth Chan O-cha sagt att 2017 kommer vara året så kommer nu besked om att det inte blir så.

Det lutar mer åt ett val i mars, april 2018 sa General Somjet Boonthan-om.

Den officiella förklaringen sägs vara att det behövs mer tid för att färdigställa de lagar som det thailändska folket röstat fram i en folkomröstning i somras.

Tyvärr är detta inget nytt under solen och för dem som är insatta i landet politik är nyheterna knappast förvånade. På sociala medier har aktivister fortsatt att kräva diktaturens fall och begära ett demokratiskt val i landet. Det var redan i 2014 som militären tog makten och de har sedan dess lovat att hålla val, ett löfte som nu bryts igen.

Fram till nu har kampen mot diktaturen först och främst förts av studenter och eldsjälar men nu säger bland annat Professor Piya-butr vid Thammasath Universitet i Bangkok att akademiker måste börja engagera sig:

Vi har gjort alldeles för lite för att konfrontera kuppmakarna, istället har vi låtit de mycket mer sårbara studenter, aktivisterna och vanliga medborgare stå upp för våra rättigheter och motsätta sig diktaturen, sade Piya-butr till tidningen Khaosod. Jag kommer göra betydligt mycket mer i år.


 

Gör det någon skillnad för din syn på Thailand?

 

More from my site

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *