Dödens fält – The Killing Fields i Kambodja

Dödens fält, mer kända som ‘The Killing Fields’ är ett antal platser i Kambodja där De Röda Khmererna dödade och begravde uppemot 1 miljon människor.


Ett träd som användes för att döda småbarn. Foto: Satu Susanna Rommi


Kambodja är känt för sitt våldsamma förgångna och få platser visar det på samma sätt som de antal platser som kallas för ‘The Killing Fields’ (Dödens fält).

Efter Kambodjas inbördeskrig (1970–1975) så följde De Röda Khmerernas regim som stod för ett av de mest omfattande folkmorden i modern tid. Man tror att mellan 1,7-2,5 miljoner människor dukade under De Röda Khmerernas herravälde och det är en närmast osannolik siffra med tanke på att Kambodjas totala folkmängd vid den tidpunkten uppmätte ca. 8 miljoner invånare.

Du kan nu besöka ett antal platser runtom Kambodja där du på nära håll kan besöka platser där khmerer systematiskt dödades och se de platser där tusentals av människors kvarlevor fortfarande ligger kvar.


Monumentet i Choeung Ek. Foto: Wikipedia


Choeung Ek utanför Phnom Penh

Den mest kända platsen är Choeung Ek som är en minnesplats och bland annat innefattar ett buddistiskt monument för De Röda Khmerernas offer. Platsen ligger ca. 17 kilometer utanför Phnom Penh och är en populär plats att besöka för turister, faktum är att den kambodjanska regeringen uppmanar landets besökare att åka till Choeung Ek för att förstå en viktig del av Kambodjas historia.

Massgravarna på Choeung Ek innehåller kvarlevorna 8,895 människor och de är från politiska fångar som hölls tillfångatagna av De Röda Khmererna i säkerhetsfängelset Toul Sleng, även känt som S-21 (Security Prison 21).

På Choeung Ek började man i 1988 att upprätta en buddistisk stupa (byggnad) som innehåller mer än 5,000 dödskallar och som kan ses genom ett glas. Många av kranierna visar omfattande skador som vållades av De Röda Khmererna. Utöver det finns det även ett stort antal massgravar som förblir orörda och massor av benrester som ligger utspridda på platsen.

Besöka Dödens Fält

Det kostar oftast mellan 10-15 USD att ta sig till Choeung Ek och tillbaka med tuk-tuk (från Phnom Penh) även om du säkerligen kommer att få höra högre priser om du frågar chaufförerna själva.

Priset inkluderar oftast ett besök på Toul Sleng men du kommer behöva betala extra för att komma in på själva platsen.

Väl framme kan du låna hörlurar där du på ett antal språk (även svenska) kan få reda på fakta om platsen och höra historier från några av de personer som överlevde eller arbetade på Choeung Ek.

  • Pris för transport: 10-15 USD (förhandlingsbart)
  • Inträde till Choeung Ek: 6 USD inklusive en ljudtur
  • Öppettider till Choeung Ek: 7.30 – 17.30

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *