Leva och bo i Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh i Kambodja var en av de första städerna som jag spenderade en längre tid i och jag håller fortfarande staden kärt.När jag anlände till Kambodja för första gången kände jag på mig att det var något speciellt med landet, samtidigt som jag inte riktigt kunde sätta fingret på exakt vad. 

När jag sedan bestämde mig för att spendera en längre period i ett land var Kambodja längst upp på listan. Speciellt Phnom Penh var en förtrollande plats som tycktes sjuda av både liv och död och allt däremellan.

Jag har idag tappat räkningen över hur många gånger jag passerat Phnom Penh och landets gränser men jag håller fortfarande platsen kär. Om du är intresserad av att lära känna staden som tidigare var känd som ‘Sydostasiens pärla” så kommer några tips som kan komma att hjälpa dig på vägen:

Boende i Phnom Penh

En av Kambodjas många paradoxer är dess förmåga att kunna bjuda på allt ifrån extrem fattigdom till omåttligt överflöd. Ska du bo i Kambodjas huvudstad kommer du finna allt ifrån rum från 50 USD upptill 5000 USD för lyxvåningar och uppåt.

Då större delen av mina besökare är unga resenärer och backpackers kommer jag att hålla mig till de alternativ jag känner till och de innefattar (tyvärr) väldigt få lyxvåningar.

Du kan börja med att dela upp boende i två huvudkategorier: långtid- och korttidsboende. Du har säkerligen listat ut vad kategorierna betyder men skillnaderna är inte skrivna i sten.Korttidsboende

Ett hostel är oftast ett korttidsboende men flera platser erbjuder ett bättre pris om du bestämmer dig för att stanna i veckor eller månader. Fördelarna är att du oftast har gratis städning, wifi, elektricitet, vatten och ibland restaurang. Nackdelarna är att det oftast är mycket folk som kommer och går och vissa gillar att spendera sin vistelse med att festa långt in på småtimmarna.

När jag först anlände till Phnom Penh bodde jag på ett hostel som jag betalade 200 USD per månad för. Det var bekvämt att slippa betala för elektricitet, sätta upp en internetanslutning eller behöva skriva kontrakt. När jag bestämt mig för att stanna en längre period så kände jag dock att jag skulle tjäna pengar på att hyra ett långtidsboende.

Hur går du tillväga?

Om du redan hittat ett hotell eller hostel som du trivs bra är det bara att fråga i receptionen vad en vecko- eller månadsvistelse kostar. Har du inte hittat ett ställe kan du åka runt och fråga vad de vill ha för en vecka eller månad.

Kom ihåg att priserna varierar beroende på om det är hög- eller lågsäsong.


Långtidsboende

Om du vet att du kommer stanna en längre period i en stad bör du överväga ett långtidsboende. Du behöver inte skaffa en egen lägenhet utan kan istället söka efter lediga rum eller prata ihop dig med folk i liknande situation som du.

Hur går du tillväga?

Börja med att gå med i Facebook-grupper där folk annonserar ut sina lediga rum eller lägenheter:


Bo i Phnom Penh – Att tänka på

Det kan vara överväldigande att anlända till en ny stad och med hjälp av internet kan du planerar i förväg. Det finns dock en hel del saker som du kommer att behöva vara på plats för att kunna undersöka själv.

Om du exempelvis planerar att arbeta i Phnom Penh men ännu inte landat ett jobb bör du vänta med skriva boendekontrakt. Annars kan det sluta med att du betalar en rejäl summa för att ta dig till jobbet varje dag.

Andra saker att tänka på om du ska bo i Phnom Penh

  • Gör dig bekant med Phnom Penhs olika stadsdelar – De kan variera kraftigt i pris.
  • Vad inkluderar ditt boende? Ibland måste du betala extra för saker som internet, sophämtning och vatten.
  • Vad innebär ditt kontrakt – Ibland står allt på khmer så se till att du är införstådd med alla detaljer.
  • Håll utkik efter byggnadsplatser – Det finns inget som kan förstöra ett perfekt boende som byggnadsarbetare som kör igång tidigt varje morgon.

Gillar du det du läser? Kika in på min Facebook-sida eller min Instagram där jag delar med mig av bilder från mitt liv i Sydostasien


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *