Pradal Serey – En uråldrig tradition av våld

Att slåss med sparkar och slag har varit del av den sydostasiatiska kulturen i många hundratals år.


img_3168

©Harald Arnold


Det är svårt att föreställa sig den förödande kraft som svepte över Kambodja under De Röda Khmerernas styre och de konsekvenser som folkmordet fick för både land och kultur.

Det är också omöjligt att veta hur många berättelser, livsöden, sånger och författare som gått förlorade för alltid men de som överlevde frodas idag mer än någonsin.

En av konstformerna är Pradal Serey (fritt översatt till “fri kamp”) som är en obeväpnad kampsport som har sina rötter i det kungadöme som kallades för Funan. Riket Funan existerade mellan 100-talet och 600-talet och under sin mest blomstrande period inkluderade riket hela Thailand, Kambodja, Laos, Myanmar, norra Malaysia och södra Vietnam.

Forskare tror att all indokinesisk kickboxning har sin rötter i Funan och det skulle i sådana fall inkludera kampsporterna:

  • Pradal Serey från Kambodja
  • Muay Thai från Thailand
  • Muay Lao från Laos
  • Lethwei från Myanmar

Det finns många likheter mellan ovanstående kampsporter. Alla använder sig bland annat av fyra olika typer av attacker: slag, sparkar, armbågar och knän.

Det som skiljer Pradal Serey-utövare från andra slagskämpar är användandet av armbågar som främsta teknik. Besöker du lokala galor kommer du att bli förvånad över hur många matcher som avslutas med brutala armbågar.

Här nedan kan du se en effektiv Pradal Serey-teknik som innefattar en dubbelarmbåge i ansiktet på din motståndare:


Omdiskuterade rötter

Diskussionerna om exakt vart den indokinesiska kickboxningen har sina rötter är dock vida omdiskuterat. Det som talar för att Kambodja är födelseplatsen är de avbildningar som man bland annat hittat i ruinstaden Angkor.

På ett antal platser omkring den populära ruinstaden och dess mest kända tempel Angkor Wat kan du med egna ögon se våldsamma scener som innefattar tekniker som fortfarande lärs ut på gym över hela landet.

Vissa av skildringarna innefattar vapen men då handlar det mer om en annan typ av uråldrig kambodjansk kampsport som kallas för Bokator.

Du kan se några exempel från obeväpnad Bokator i videon här nedan. Lägg märke till trapptekniken som Bokator-utövare ofta använder sig av för att bestiga sin motståndare:


En av anledningarna till att Pradal Serey och Bokator inte fått samma genomslagskraft som exempelvis muay thai är det inbördeskrig som startades av De Röda Khmererna under 70-talet och resulterade i ett folkmord som krävde mellan 2-3 miljoner liv.

Under den här mörka tiden i Kambodjas historia dog många kampsportsutövare och allt fokus lades istället på ren och skär överlevnad under De Röda Khmerernas styre.

När den brutala regimen motarbetades påbörjades även ett hårt arbete för att bygga upp det samhälle som satts i brand. Många av de khmerer som hade flytt landet började återvända till sina gamla trakter och återupptog den kultur och seder som tidigare varit förbjudna under diktatorn Pol Pot och hans Röda Khmerer.


Pradal Serey - Khmer Boxing

©Harald Arnold


Idag är Pradal Serey ett återkommande inslag i Kambodjas vardag och du kan på flera platser i landet se hårda kamper i ringen och på ett flertal TV-kanaler.

Finns det då någon framtid för Pradal Serey i Kambodja, ett land där en stor del av befolkningen lever under existensminimum? Jag hade nyligen ett intressant samtal med en av Kambodjas största kampsportsstjärnor Keo Rumchong som delade med sig av sin historia som ung slagskämpe i Kambodja.

I intervjun, som inom kort publiceras på MMAnytt.se, berättar Rumchong om hur han började träna som femåring och gick sin första professionella fight när han var sjutton år.

Som möda för besväret fick den unga slagskämpen 35,000 kambodjanska riel per match, vilket motsvarar ca. 77 svenska kronor. Det är en låg summa även med kambodjanska mått men många unga fighters slåss flera gånger i veckan och kan på det sättet skrapa ihop en vettig månadslön samt ett samlat matchfacit på över 200 matcher när de lägger handskarna på hyllan.

Trots att Rumchong har nått långt i sin karriär drömmer han fortfarande om de stora arenorna som MMA (mixed martial arts) lockar med. Den allra största organisationen heter UFC (Ultimate Fighting Championship) och de hade den 12 november sin största gala i Madison Square Garden, New York där några av sportens atleter tävlade om titlar värda miljoner av dollar.


dsc_0206-2


Med hjälp av sidor som Betway finns det stora vinster att hämta för sportens anhängare och i Kambodja kryllar det av fighters som likt Rumchong hoppas kunna fortsätta tjäna pengar på sin konstform. I Asien heter den största organisationen One Championship och de har redan skrivit kontrakt med ett antal kambodjanska slagskämpar.

Rumchong ser ljust på framtiden för slagskämpar i Kambodja men skulle inte rekommendera yrket till den yngre generationen. Än så länge är det ett hårt liv med nötande träning och det finns få garantier för någon framgång. Det är dock fortfarande ett bra alternativ för dem som inte har råd med någon högre utbildning.

För Rumchong öppnade Pradal Serey en dörr in i framtiden och om sporten fortsätter växa i samma takt kan fler ta hjälp av den uråldriga kampsporten för att bokstavligen kämpa för ett bättre liv för sig själv och sin familj.


Intresserad av att veta mer om Pradal Serey? Ta en närmare titt på denna dokumentär som tar en närmare titt på Pradal Serey, Bokator och andra mindre kända kampsporter i Kambodja:


Cred

  • Artikeln är skriven i samarbete med Oliver Forster (ShoutNews)
  • Färgbilderna tillhör ©Harald Arnold – Besök gärna hans hemsida för fler
  • Stort tack till Piera Bovoa för bilden på mig och Keo Rumchong

 

Är du på väg till Asien? Lämna gärna en kommentar om vart du är på väg!


 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *