Toul Sleng Genocide Museum – Security Prison 21 (S-21)

Toul Sleng i Phnom Penh var ett av minst 150 avrättningsplatser som användes av De Röda Khmererna. Idag är Toul Sleng ett museum öppen för besökare.


Ett av rummen som användes för tortyr. Foto: Rob Luzecky


S-21 var från början en skola

Under De Röda Khmerernas styre så dog en fjärdedel av landets befolkning och många av dem dödades på platser som Security Prison 21 (S-21). Idag är platsen mer känt som Toul Sleng Genocide Museum och är en plats som du kan besöka och lära dig mer om ett av de mest omfattande folkmorden i modern historia.

Toul Sleng Genocide Museum ligger i stadsdelen Toul Sleng i Phnom Penh och var från början en skola som snabbt omvandlades efter att De Röda Khmererna tog makten i 1975. Platsen började då istället att användas som fängelse och förhörscenter.

De Röda Khmererna döpte om platsen till Security Prison 21 (S-21) och många av de före detta klassrummen började användas som tortyrrum. Mellan åren 1975-1979 uppskattar man att uppemot 20,000 personer hölls fångna i S-21 och vid varje given tidpunkt fanns mellan 1000-1500 fångar på plats.

De flesta som hölls fångna tillhörde den forna regimen som styres av Lon Nol och var bland annat akademiker, lärare, studenter, läkare, munkar och fabriksarbetare. Under åren som följde kom dock De Röda Khmerernas paranoia att riktas mot sina egna och fångarna kom att utgöra egna partimedlemmar och hela familjer.

1979 upptäcktes fängelset av de invaderande Vietnamesiska styrkorna och året därpå öppnades platsen för allmänheten som ett museum.


Toul Sleng från utsidan. Foto via Foongpc.com


De tio reglerna i S-21

När fångar fördes till S-21 så fick reda på de tio regler som skulle följas. Här nedan följer de tio punkterna på engelska som går att finna på plats. Som du märker är översättningen någorlunda haltande men det är så den står i Toul Sleng Genocide Museum:

1. You must answer accordingly to my question. Don’t turn them away.
2. Don’t try to hide the facts by making pretexts this and that, you are strictly prohibited to contest me.
3. Don’t be a fool for you are a chap who dare to thwart the revolution.
4. You must immediately answer my questions without wasting time to reflect.
5. Don’t tell me either about your immoralities or the essence of the revolution.
6. While getting lashes or electrification you must not cry at all.
7. Do nothing, sit still and wait for my orders. If there is no order, keep quiet. When I ask you to do something, you must do it right away without protesting.
8. Don’t make pretext about Kampuchea Krom in order to hide your secret or traitor.
9. If you don’t follow all the above rules, you shall get many lashes of electric wire.
10. If you disobey any point of my regulations you shall get either ten lashes or five shocks of electric discharge.

Besök S-21

Det finns massor av tuk-tuks som erbjuder dig att besöka Toul Sleng Genocide Museum och de flesta turister väljer att göra det samtidigt som de besöker The Killing Fields (Dödens fält). Det brukar kosta mellan 10-15 USD att besöka båda platser men det gäller också att du kan förhandla fram ett bra pris.

Toul Sleng Genocide Museum ligger i Phnom Penh så om du väljer att endast besöka muséet så bör du börja med att kika hur långt bort du befinner dig. Ska du besöka det ensam kan du exempelvis åka motorcykel (motodop) dit och bör inte betala mer än 1-2 USD.

  • Transport: 1-2 USD för skjuts på motorcykel. 10-15 som en del av en tur som också innefattar The Killing Fields
  • Inträde: 3 USD (extra för en ljudtur eller guide)
  • Öppettider: 07.30-17.30

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *