2017 års utmaning: Vipassana Silent Retreat i tio dagar i Kambodja

Sedan jag hörde talas om Vipassana Silent Retreat kom det att bli en av de sakerna som jag lovade mig själv att någon gång testa på. Nu är jag närmare målet än någonsin.OBS. Följande text är mina personliga tankar och funderingar kring Vipassana och dess tekniker. Jag citerar från deras hemsida men jag rekommenderar att du besöker den själv för att lära dig mer.


Första gången jag hörde talas om ett så kallat “Silent Retreat” så fick jag inte reda på mycket mer än att man drog sig undan från samhället och mediterade i tio dagar. Vad som fascinerade mig mest var dock att de som bestämt sig för att genomföra dessa tio dagar också lovade att göra det i total tystnad.

Det fick mig att fundera om jag någonsin varit tyst i en dag, två dagar eller tre? Jag kom fram till att det inte fanns många dagar i mina 30 år i livet som kunde kvalificera till att ens övervägas och jag tror fortfarande jag inte varit tyst i mer än en dag – högst!

Allt i mitt liv har handlat om att kommunicera med talade eller skrivna ord, via musik eller kroppsspråk, och idag när jag öppnade min dator stod det att jag fått min Vipassana-ansökan godkänd.

Det betyder att jag kommer lämna ifrån mig dator, telefon, solglasögon samt mina böcker, pennor, block och hörlurar.

Det betyder att jag kommer lämna Battambang den 15 mars för att bege mig ut från staden och träffa en grupp av människor som kommer lära mig meditationstekniker signerade S.N.Goenka, lärda av U Ba Khin.

Det betyder att jag för första gången kommer vara tyst. På riktigt.


https://www.instagram.com/p/BO6iWKFh8ke/?taken-by=matiasandres.travel

Vad är Vipassana?

Med såpass mycket bra information tillgänglig vore det en björntjänst att repetera det som redan är skrivet. Meditationstekniken Vipassana har en utmärkt hemsida som finns tillgänglig på en mängd språk, däribland svenska.

Såhär börjar de förklara vad Vipassana är för något:

“Vipassana betyder “att se något som det egentligen är”. Det är en av Indiens äldsta meditationstekniker, som återupptäcktes för över 2 500 år sedan av Buddha, och lärdes ut av honom som ett universellt botemedel mot universella problem, dvs. konsten att leva. Denna teknik, utan anknytning till någon religion eller sekt, syftar till att fullständigt göra slut på mentala orenheter, och därigenom nå full befrielse som är den högsta lycka. Dess syfte är att läka människan; inte endast att bota sjukdomar utan att fullständigt bota allt mänskligt lidande.”

Tio dagars silent retreat – Vad du uppnår och avstår ifrån

Ett av sätten att lära sig Vipassana meditationstekniker är via deras tiodagarskurser där man följer föreskrifter i enlighet med läran. Tanken är att man efter tio dagar ska ha lärt sig grunderna i Vipassana och ha haft tillräckligt med tid för att på egen hand uppleva resultaten.

Skulle du vilja ansöka om en kurs är det viktigt att du är införstådd i de föreskrifter som du förväntas att följa under dina tio dagar:

De fem grundläggande:

  1. Avstå från att döda
  2. Avstå från att stjäla
  3. Avstå från all sexuell aktivitet
  4. Avstå från alla typer av lögner
  5. Avstå från alla typer av berusningsmedel

Ytterligare tre punkter som erfarna utövare förväntas följa:

6. Avstå från att äta efter middagstid
7. Avstå från sinnlig underhållning och kroppslig utsmyckning
8. Avstå från en högrest eller lyxig säng

Den ädla tystnaden

Utöver dessa så skall alla deltagare ägna sig åt den så kallade ädla tystnaden. Det betyder en tystnad av kropp, sinne och tal. All typ av kommunikation med andra kursdeltagare är strikt förbjuden.


Från sol, bad och fest på Koh Phi Phi till mediation och ro i Battambang


Varför gör man detta?

Personligen har jag alltid känt att man ska ägna sig åt de saker som utmanar en, för att på det sättet kunna utforska livets fulla spektra. Sedan jag kan komma ihåg har identitetsfrågor alltid intresserat mig och det har varit fascinerande att observera hur jag förändrats i takt med att livet tagit nya vändningar.

I vissa förändringar har jag spelat en stor roll medan andra överraskat mig. Jämför exempelvis slutet på ett förhållande och en plötslig död i din umgängeskrets.

I en tid då jag spenderar allt mer tid distraherad framför en skärm är det extra intressant att få reda på vad som rör sig i mitt huvud när livet saktar ned. Jag är medveten om att jag inte bara distraherar mig med arbete och resor, jag ser även till att förlora mig i flyktiga vänskaper och saker som alkohol, fest, sex eller träning.

Vad händer när allt sådant försvinner?

Det är en fråga som jag vill få ett svar på. Jag är dock säker på att det varken kommer bli vackert, bekvämt eller roligt. Det här är för framtiden.

På hemsidan har de skrivit följande om de ovanstående föreskrifterna och vad man önskar att uppnå under sina tio dagar:

“Att följa dessa grundläggande, etiska föreskrifter hjälper deltagarna att lugna ner sinnet, som annars skulle vara alltför oroligt för att kunna ägna sig åt själviakttagelse. Nästa steg är att lära sig behärska sitt sinne någorlunda väl. Detta sker genom att man fokuserar sin uppmärksamhet på andningens naturliga och ständigt föränderliga flöde, när den går in och ut genom näsborrarna.

På den fjärde dagen är sinnet lugnare och mer fokuserat, och då är man redo att påbörja den egentliga Vipassanameditationen: att iaktta förnimmelser över hela kroppen, att förstå deras natur, och att utveckla sinnesjämvikt genom att inte reagera på dem. Under kursens sista heldag lär sig deltagarna en meditation i kärleksfull omtanke och välvilja och delar så den renhet som har utvecklats under kursen med alla varelser.”


Förberedelser

När jag skickade in min ansökan började jag fundera på om det fanns något jag kunde göra för att underlätta mina tio dagar.

Eftersom jag visste att vi skulle spendera mycket tid sittandes har jag sett till att ägna mycket tid åt yoga för att förbättra min flexibilitet och jag har även dragit ned på alkoholkonsumtionen inför mina tio dagar. Det är dock något som två stundande bröllop säkerligen kommer att störa.

Jag tog även kontakt med vänner som jag vet har genomfört tio dagar runt om i världen och de råd jag fick följde samma mall: gå in med öppet sinne och ha inga förväntningar.

Det här kommer bli minst sagt intressant…


 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *