August 22, 2015

Kambodja

Kambodja blir ett allt populärare resmål och för dem som besökt landet är det inte svårt att förstå varför. Ta del av mina personliga tips och favoriter i exempelvis Phnom Penh och Battambang.Kambodja
ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា

Huvudstad: Phnom Penh
Invånarantal: 15,14 miljoner (2013)
Valuta: Kambodjansk riel (KHR) och amerikanska dollars (USD)
Visumregler för svenska medborgare:
Du kan ansöka turistvisum eller s.k. business-visa. Läs mer om reglerna här.


Resetips i Kambodja


Phnom Penh


Kostnader i Kambodja


Boende: Du kan komma undan billigt med boende om du inte har något emot att dela rum med andra. I sovsalar (dorms) kan du betala så lite som 2$ per natt men kan även hitta privata rum från 6$ per natt. Om du planerar att stanna längre kan du alltid förhandla dig till ett specialpris på ett guesthouse, t.ex. 150-200$ per månad

Mat: Priset per måltid kan variera mycket beroende på var du äter men överlag är Kambodja ett billigt land när det kommer till mat. Allra billigast är de lokala restaurangerna där du äter från 1$ upp till 3$ per måltid. Kambodja är ett rikt land när det kommer till frukter så passa på att äta mango, kokosnötter och bananer när det är säsong. Priset på marknaden är alltid förhandlingsbart på marknaden, om du är osäker på om du får ett rättvist pris kan det vara en bra idé att fråga olika försäljare innan du gör ditt val.

Transport: Vägarna i Kambodja är minst sagt klandervärda och några av mina sämsta bussresor har spenderats här. Om plånboken tillåter rekommenderar jag att du spenderar några extra dollar och åker privat-van istället för att spendera otaliga timmar på bussar som varken bryr sig om säkerhet eller tidtabeller. I de större städerna kan du hyra scooter för en relativt billig peng (jag hyr en Honda Wave för 50$ per månad) men var noga med det finstilta, om olyckan är framme kan det bli väldigt dyrt.

Cyklar kan du oftast hyra ganska billigt och det finns ett flertal företag som organiserar cykelturer i Kambodja. En cykeltur runt Angkor-området är något utöver det vanliga. Vad du än gör: bär alltid hjälm när du är i trafiken!

Aktiviteter: Ruinområdet Angkor (Siem Reap) är självklart en given plats att besöka i Kambodja. De uråldriga ruinerna är djupt rotade i Khmerernas kultur och tillhör den nationella stoltheten. Ett besök på The Killing Fields (Dödens fält) i Phnom Penh är också en avgörande pusselbit i Kambodjas historia.

Entré till Angkor-området kostar 20$ och The Killing Fields kostar 6$. Räkna alltid med extra transportkostnader; för Angkor kostar en privat Tuk-tuk-färd runt hela området mellan 12-15$ och du kan räkna för detsamma för en tur till Dödens fält + Tuol Sleng Muséet + Russian Market.


 Relaterade inlägg


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *