July 5, 2015

Laos

Laos
ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ


Huvudstad: VientianeLaos
Invånare: 6, 77 miljoner (2013)
Valuta: Laotisk Kip (LAK)
Visumregler för svenska medborgare:
Du kan ansöka turistvisum eller s.k. business-visa. Läs mer om reglerna här

 


Medan man stilla flyter längst med landets huvudsakliga transportled, den bruna Mekong floden, är det svårt att inte fascineras över den enkla livsstilen hos Laoiterna. Enkla boningar ligger utkastade längst en svällande grönska och överallt syns småbarn badandes i floden som för oss utomstående är känd som Mekong, men som i Laos kallas för Mae Nam Khong – ”Vattnets moder”. Få länder kan charma en på samma sätt som Laos, en plats där tiden tycks stå still.

Är du ute efter restips i Laos?


Kostnader


Boende: Du kan hitta en mängd av olika budgetalternativ för under 50 SEK. Billigast blir det om du söker dig till sovsalarna men om det är en god natts sömn du är ute efter är det bättre att du hyr ett enkelrum på ett Guesthouse en bit bort från partyställena.

Transport: Du kommer hitta ett flertal företag som kör mellan de större populära städerna i Laos; Luang Prabang, Vientiane och Vang Vieng. Låt dig dock inte luras av avståndet, vägarna i Laos är slingriga och det kommer ta tid att åka från plats till plats. Passa på att titta ut genom fönstret, naturen i Laos fantastisk och på många ställen helt orörd. Du kan också ta dig in i Laos på ett flertal olika sätt; genom flyg, tåg och båt. Om du har tid över och befinner dig i norra Thailand så är slowboat mellan Chiang Mai och Luang Prabang en upplevelse utöver det vanliga och något du sent kommer att glömma.

De flesta ställena hyr ut mopeder till ett rimligt pris (mellan 5-10$ per dag) och bensinen räcker långt. Se dock till att ha ett hum om bensinpriserna och håll ett öga på mätaren när du tankar på bensinstationen, du kan stöta på folk som försöker dra nytta av din okunskap.

Aktiviteter: Det finns många utomhusaktiviteter att ägna sig åt i Laos. Kajak längs med Mekongfloden, ett besök i landets otaliga grottor eller bergsklättring är alla alternativ som tillåter dig att uppleva landet samtidigt som du håller kroppen i form.

Tidigare var “Tubing” ett dragplåster i Vang Vieng området. Efter ett stort antal dödsfall stängde regeringen dock ned denna attraktion och även om några få barer fortfarande organiserar åkturer är det endast en skugga från sitt forna, dekadenta jag. Det är fortfarande värt att hyra en kanot eller badring och uppleva naturen i Vang Vieng – fördelen är att du kommer komma ihåg allting och kommer hem med hälsan i behåll.


Resa till Laos restips vattenfall backpacker www.MatiasAndres.com


Mitt Laos


Besökta ställen: Luang Prabang – Vientiane – Vang Vieng

Resrutt: Åkte slowboat från Chiang Mai till Luang Prabang

Laos, som fortfarande försöker resa dig från ruinerna efter Vietnamkriget, är inte det självklara valet för de som väljer att turista i Sydostasien. Landet som ligger inklämt mellan Vietnam, Burma, Kambodja, Thailand och Kina saknar många av de fördelarna som dess syskon drar fördel av. Men några av de saker som Laos saknar; kuststräcka, infrastruktur och mångårig turism, ger även landet den unika personlighet som dess äldre syskon växt ur eller aldrig haft.

Besök Laos för att låta både sinne och själ slappna av.


Visum


 

 Länk till Svenska ambassaden (Laos)


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *