July 5, 2015

Sri Lanka

Sri Lanka
ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය


 

Huvudstad: ColomboSri Lanka
Invånare: 20, 48 miljoner (2013)
Valuta: Lankesisk rupee (LKR) – Valuta omvandlare
Visum för svenska medborgare

 


Sri Lanka, med sina många influenser från bl.a. Indien, Portugal och Holland, är både ett intressant och vackert resmål. Under de fyra veckorna som vi bekantade oss med den lilla ön refererade vi till den som ”Indien light” då vi såg många likheter mellan Sri Lanka och det enorma Indien i väst. Sri Lanka är dock ett land med en alldeles egen personlighet och väljer du att besöka den droppformade ön kommer du att bekanta dig med vyer, stränder och sevärdheter som du inte hittar någon annanstans.

Är du intresserad av Sri Lanka restips?


Kostnader


Boende: För dubbelrum betalade vi mellan 1000 – 2000 LKR (62 – 124 SEK) per natt under hela vår vistelse. Det finns gott om både budgetalternativ och lyxigare diton i alla städer och priset är oftast förhandlingsbart.

Mat: För mat betalade vi mellan 200 – 600 LKR (13 – 38 SEK) per måltid. Om du vill hålla kostnaderna nere så håll utkik efter matställena där lokalbefolkningen äter. Var beredd att betala lite extra på populära turistmål som t.e.x Hikkaduwa.

Transport: Att åka tåg är, precis som i Indien, ett väldigt billigt och bra sätt att förflytta sig i Sri Lanka. Leta efter biljettluckan och välj sedan vilken klass du vill åka i, priserna står oftast skrivna på en skylt i närheten. För en hjälpsam översikt över tåg i Sri Lanka, besök tågentusiasten The Man in Seat 61. Buss är också ett billigt alternativ. Vi betalade t.ex. under 10 SEK för en fem timmar lång bussresa mellan Colombo och Matara.

I Hikkaduwa hyrde vi motocrosscyklar för strax över 1000 LKR per motorcykel, per dag (62 SEK). Ett dyrare alternativ men helt klart värt det.

Aktiviteter: Utomhusaktiviteter är vad du ska ägna dig åt i Sri Lanka. Snorkling och bergbestigning är några av de alternativ som är gratis medan valsafari i Mirissa (ca 300 SEK) och surfing (25 SEK/timma) tillhör de saker som du får betala extra för.


Reseinspiration Sri Lanka Colombo www.MatiasAndres.com


Mitt Sri Lanka


Resrutt: Flög från Chennai, Indien till Colombo för 710 SEK

Besökta ställen: ColomboHikkaduwaMirissaGalleTangalle – Udawalawe – Ella – KandyRatnapura – Dambulla

Det mest minnesvärda med vår resa i Sri Lanka var den veckolånga motorcykeltrip som vi startade och avslutade i Hikkaduwa. Den visade oss ett Sri Lanka som inte bara var fullt av otrolig natur utan även ett vänligt och nyfiket bemötande från de otaliga människor som vi träffade, pratade med, övernattade hos eller log mot medan vi svischade förbi.

Valsafari, möten med vilda varaner, paragliding, bergsbestigning, surfing. Alternativen är många på den droppformade ön så se till att du har gott med tid!


Visum


Visum: Fick en månads vistelse efter att ha ansökt genom Sri Lankas Online Visa Application

Obs. Sverige har ingen ambassad på Sri Lanka. Klicka här för att läsa Indiska ambassadens reseinformation om Sri Lanka.


Inlägg relaterade till Sri Lanka


Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *